Det finns pussel som ger dig en stund av kravlös avkoppling. Och så finns det pussel som långsamt driver dig mot vansinnets rand. I den senare kategorin hittar du pussel som håller dig sysselsatt i dagar eller till och med veckor i sträck. Ofta har de ord som expert, advanced eller impossible i titeln; en varningsflagg för dig som är nybörjare – en trigger för dig som är pusselproffs. I den här guiden har jag listat 5 svåra pussel som utmanar alla dina pusselskills. Vi börjar på det grunda och arbetar oss stadigt ut på det djupa. Belöningen när du antar utmaningen? En endorfinkick varje gång du får en pusselbit på plats!
Vad räknas som svåra pussel?
Ett pussels svårighetsgrad bestäms av flera saker, som antalet bitar, vilket motiv du väljer och hur de enskilda pusselbitarna ser ut. Ett bra sätt att utmana sig själv är att välja ett pussel med svårare motiv. Hit räknas till exempel plottriga bilder eller så kallade omöjliga motiv. Det kan vara ett hav av kaffebönor, en svärm av makaonfjärilar eller – beware – de osorterade bitarna i ett 1000 bitars pussel. Lika svårt och i andra änden av skalan finns pussel med få eller inga detaljer alls. Eller pussel som saknar motiv helt och hållet. Här hittar vi färggradienter, enfärgade pussel och pussel med genomskinliga bitar.
Pussel i samma färgskala
Ett första steg att utmana sig själv är att lägga pussel som domineras av en och samma färg, som rött, rosa, blått eller grönt. Utmaningen är att det blir svårare att sortera bitarna efter färg. Istället får du vara uppmärksam på nyanser och ta förlagan till hjälp.
Pussel med svartvita bilder
Har du någonsin lagt ett pussel med en svart-vit bild? Då vet du att det kräver intensiv koncentration, både när du sorterar bitarna och medan du bygger. Istället för att sortera pusselbitarna efter färg får du förlita dig på nyanser i en ändlös gråskala.
Färggradienter
Färggradienter räknas ofta till svåra pussel men de kan vara både kul och avkopplande att lägga. De mjuka färgövergångarna ger en hint om bitarnas placering vilket underlättar när du bygger. Ju fler färger som ingår i motivet desto enklare blir pusslet att lägga. Vill du göra det svårare väljer du en färggradient med ett fåtal färger som delvis består av enfärgade partier.
Pussel med omöjliga motiv
Kruxet med många svåra pussel är att motivet kan göra dig mer förvirrad än klarsynt. Hit räknas till exempel plottriga och upprepande motiv, som ett hav av glaskulor eller överdrivet detaljerade kartor. Den här sortens pussel har ofta ord som impossible, expert eller challenge i titeln. En annan variant på svåra pussel är bilder med få eller inga detaljer alls. Hit räknas pussel med stora enfärgade partier som är svåra att lösa, som bilder från yttre rymden.
Enfärgade pussel
Enfärgade pussel består av en enda solid färgplatta. Det betyder att du varken kan förlita dig på förlagan eller sortera pusselbitarna efter färg. Istället får du fokusera på pusselbitarnas form. Enfärgade pussel introducerades av Springbok Puzzles på 1960-talet. Pusslen har humoristiska namn som anspelar på pusslets enda färg, som Little Red Riding Hood’s Hood eller Snow White without the Seven Dwarfs. Springbok satte tonen för en långlivad trend och konceptet har fått många efterföljare, som Flat Banana (Springbok 1979), Spilt Milk (Synergistic, 1980-tal) och Red Alert (Bits and Pieces 1992). På 1990-talet lanserade Ravensburger sin legendariska serie med enfärgade pussel: Ravensburger Krypt.
Genomskinliga pussel
Tycker du att enfärgade pussel verkar svårt? Vad sägs om ett pussel med genomskinliga bitar? Haken med genomskinliga pussel är att du omöjligt kan att veta vad som är upp eller ner på en pusselbit, vilket betyder att du har dubbelt så många alternativ som antalet bitar. Ett av de första pusslen på marknaden var Clearly Impossible Puzzle som lanserade år 2020. Det här är ett pussel som gör den mest rutinerade pusselräv nervös – trots att det bara består av 200 bitar.
Svåra pussel #1
Monokroma pussel
Cobble Hill har en fantastisk serie med pussel som domineras av en och samma färg: the Rainbow collection. Motiven är lekfulla kollage som innehåller allt från blommor och frimärken till trådrullar, leksaksbilar och ryska dockor. De här pusslen är perfekta för dig som vill har känsla för detaljer. Och har du fått smak för monokroma pussel kan du bygga hela regnbågen – från lila och blått till grönt, gult, orange, rött och rosa.
Svåra pussel #2
Svåra pussel med gradienter
För några år sedan dök färggradienter upp upp på pusselhimlen som en ny sorts färgsprakande motiv. Bland de första på marknaden var Cloudberries 1000 bitars pussel Gradient som snabbt fick efterföljare. Idag finns färggradienter från en uppsjö av tillverkare, och varje år lanseras nya varianter på temat. Cloudberries multifärgade gradient finns med 1000, 2000 och 4000 bitar så du kan lätt skala upp svårighetsgraden om du vill ha mer av samma sak.
Svåra pussel #3
Svåra pussel som är svartvita
Är du inte typen som vill frossa i färg? Testa ett pussel med en svartvit bild. Är du inte redo att gå all in på svartvitt? Prova ett svartvitt motiv men med ett stänk av färg. När du kör fast på de svartvita bitarna kan du ta en välförtjänt paus och lägga ihop några bitar med färg. New York City Yellow Cab tillverkas av Eurographics i två versioner: med vanliga pusselbitar för den europeiska marknaden och oregelbundna bitar (smart cut) för den amerikanska. Vill du testa ett pussel som är riktigt svårt? Välj varianten med oregelbundna bitar!
Svåra pussel #4
Omöjliga pussel
Clementoni är en italiensk tillverkare som har ett stort utbud av svåra pussel. I deras serie Impossible puzzles hittar du allt från emojis och Minioner till superhjältarna i Marvels universum. Det senare har jag testat själv – och givit upp.
Svåra pussel #5
”Krypt” toppar listan med svåra pussel
Är du ute efter den ultimata pusselutmaningen? Då ska du testa Ravensburger Krypt. Titeln (krypta) ger en hint om vad det här pusslet handlar om: en klaustrofobisk pusselupplevelse där du famlar i mörkret. De första utgåvorna lanserades på 1990-talet och flera utgåvor har kommit ut sedan dess. Idag finns Krypt finns i flera färger, som silver och guld, chockrosa och svart. Varje färg har unik design och antalet bitar varierar. Krypt Gold har 631 bitar men låt dig inte luras av det. Ett otal omdömen på Amazon vittnar om att svårare än så här kan det knappast bli. Blir du riktigt desperat när du lägger pusslet så följer det med ett ”cheat sheet” i kartongen – i ett förseglat kuvert. Har du bemästrat något av pusslen utan att fuska? Grattis! Då är du officiellt ett pusselproffs!
Tips! Du kan också beställa Ravensburger Krypt i din egen favoritfärg.